30.05.2022

За кордон під час війни: оновлені правила для військовозобов’язаних

Нещодавно Кабінет Міністрів України вніс низку змін до Правил перетинання державного кордону України під час війни. Зокрема, розширено коло осіб, які можуть перетинати кордон в умовах воєнного стану, визначено перелік необхідних документів та строки перебування закордоном цих українців. Про те, що варто знати про оновлені правила перетину державного кордону, розповідає Надія Грищенко, юристка Ario Law Firm.

До нормативно-правих актів, які регулюють порядок перетину державного кордону України, відносять:

• Закон України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України».
  • Правила перетину державного кордону України громадянами, які затверджені постановою Кабінетів Міністрів України від 27 січня 1995 р. №57. Ці правила, є одним із нормативних актів, до якого з 24 лютого 2022 року регулярно вносять зміни.

Так, 20 травня 2022 року вчергове нововведення були затверджені постановою Кабінету Міністрів України №615 (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanov-kab-615), якими розширено коло осіб, які можуть виїхати за кордон в умовах воєнного стану, визначено перелік необхідних документів та строки перебування таких осіб закордоном.

Аби зрозуміти, кого стосуються нововведення, слід зробити невеликий відступ для розуміння ситуації.

Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» надається визначення поняттю

«особливий період». Це період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Тобто, з 24 лютого 2022 року – з моменту введення воєнного стану в Україні – почався «особливий період».

В статті 24 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» закріплюється, що з метою забезпечення функціонування в особливий період органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій, здійснюється бронювання військовозобов’язаних, які перебувають у запасі.

Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень) (стаття 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Згідно з абзацом 2 частини 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», такі заброньовані військовозобов’язані особи не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Простими словами, заброньовані військовозобов’язані особи – це тил нашої армії,  особи які, можуть  принести більше користі не на фронті, а організовуючи та виконуючи мобілізаційні завдання.

Порядок бронювання військовозобов’язаних осіб закріплено постановою КМУ від 3 березня 2022 року №194. 7 березня 2022 року до цього порядку вносились зміни, які стосувались порядку бронювання:

• військовозобов’язаних водіїв, які здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги;
  • військовозобов’язаних працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

Однак, порядок бронювання зазначених вище категорій осіб виявися обширним, без врахування практичних нюансів. Тому, постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2022 року №615 ці зміни від 07 березня 2022 року скасовані.

Замість цього, постановою КМУ від 20 травня 2022 року №615 доповнено Правила перетинання державного кордону громадянами України новими пунктами.

Нововведення стосуються військовозобов’язаних:

• водіїв, які здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також населення України;
  • водіїв транспортних засобів суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом;
  • працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці, через державний кордон;
  • спортсменів.

Щодо водіїв, які здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також населення України

У разі введення в Україні воєнного стану пропуск таких водіїв через державний кордон здійснюється за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України, виконання правил перетину державного кордону України та за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека.

Рішення про виїзд за межі України таких водіїв ухвалюється Мінінфраструктури або обласними, Київською міською військовими адміністраціями.

Попередньо вище зазначені органи мають отримати лист з обґрунтуванням щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення від будь-якого з таких органів, підприємств, установ, організацій, закладів:

• військових, правоохоронних органів;
  • військових адміністрацій;
  • медичних закладів;
  • відправників чи отримувачів гуманітарної допомоги.

Рішення про виїзд за межі України, яке дає можливість перетину державного кордону, ухвалюється на строк не більше шести місяців та надсилається до Адміністрації Держприкордонслужби після прийняття самим Мінінфраструктури або обласною, Київською міською військовою адміністрацією.

На підставі цього, зазначені водії можуть перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону.

Якщо водій перевищить 30-денний строк перебування за кордоном та/або змінить мету виїзду за кордон, Мінінфраструктури або військові адміністрації скасовують своє рішення протягом семи робочих днів з моменту встановлення фактів зазначених порушень.

Щодо водіїв транспортних засобів суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом (ліцензіати)

У разі введення в Україні воєнного стану пропуск через державний кордон ліцензіатів здійснюється за умови виконання правил перетину державного кордону України, за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека, та лише на транспортному засобі, який є засобом провадження господарської діяльності ліцензіата, повна маса якого становить 3500 кілограмів та більше.

Інформація про водіїв та їх транспортний засіб вноситься до інформаційної системи, адміністратором якої є Укртрансбезпека, на підставі заявки ліцензіата.

На одному транспортному засобі державний кордон можуть одночасно перетинати:

• один водій на вантажному транспортному засобі ліцензіата;
  • два водії на пасажирському транспортному засобі (автобусі) ліцензіата.

Строк безперервного перебування за кордоном для цієї категорії осіб становить не більше 45 календарних днів з дня перетину державного кордону.

У разі перевищення вище зазначених строків Укртрансбезпека може припинити доступ відповідного ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем  Укртрансбезпеки на три місяці.

Рішення про припинення доступу ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки затверджується наказом Голови Укртрансбезпеки, який оприлюднюється наступного дня після його видання на офіційному веб-сайті Укртрансбезпеки та надсилається ліцензіату на електронну адресу (у разі наявності), що міститься в ліцензійній справі.

Щодо працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці, через державний кордон

У разі введення в Україні воєнного стану пропуск Працівників через державний кордон здійснюється за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України та виконання правил перетину державного кордону України.

Рішення про виїзд за межі України працівників підприємства залізничного транспорту ухвалюються:

• щодо працівників АТ «Українська залізниця» та підприємств залізничного транспорту, що належать до сфери управління Мінінфраструктури, – Мінінфраструктури;
  • щодо працівників підприємств, для яких вантажний залізничний транспорт не є основним видом діяльності, — обласними, Київською міською військовими адміністраціями за місцезнаходженням таких підприємств.

Таке рішення ухвалюється на строк не більше шести місяців та на підставі листів підприємств залізничного транспорту, в яких містяться відповідні обґрунтування та наявні підтвердження обсягів перевезень вантажів залізничним транспортом в період воєнного стану.

Щодо спортсменів

Зокрема нововведення стосуються:

• спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
  • тренерів із складу національних збірних команд України, які забезпечують підготовку спортсменів, включених до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
  • спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю.

Вищеперелічені особи можуть перетинати державний кордон України під час воєнного стану за умови виконання правил перетину державного кордону України та наявності рішення Мінмолодьспорту щодо включення до складу учасників спортивного заходу.

Такі особи можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону, але не менше строку проведення заходу, визначеного в Єдиному календарному плані фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік.

Строк перебування за кордоном може бути збільшений у разі, коли зазначені особи братимуть участь в іншому спортивному заході в іншій країні, визначеній Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік, який починається протягом 10 робочих днів з дня завершення попереднього спортивного заходу.