21.01.2022

Ario Law Firm: старт нової практики з успішного кейса

Адвокати Ario Law Firm успішно захистили права ТОВ «Аква Солар Інвест» у справі щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Ario Law Firm посилює свої позиції в антимонопольній галузі, запускаючи окрему практику та отримуючи чергову перемогу. Так, команда адвокатів Ario Law Firm успішно захистила права та інтереси ТОВ «Аква Солар Інвест» у спорі з Антимонопольним комітетом України (АМКУ), зменшивши суму штрафу майже втричі.

Предметом справи став об’єкт ДП «Укрспирт» — Бершанське МПД, виставлене на аукціон в електронній формі. Переможцем торгів було визнано ТОВ «Аква Солар Інвест». Проте підприємство не отримало згоду на концентрацію перед здійсненням процедури купівлі-продажу. Через це ТОВ «Аква Солар Інвест» загрожував штраф у розмірі понад півмільйона гривень.

«Цей кейс є показовим для представників бізнесу. Часто компанії, здійснюючи угоди злиття та поглинання, купуючи різного роду активи, навіть не замислюються про необхідність дотримання антимонопольного законодавства. Це, своєю чергою, привертає увагу АМКУ до таких транзакцій. Рекомендація бізнесу — бути значно уважнішими щодо такого роду процесів», — підкреслив старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий.

Під час розгляду справи в АМКУ адвокати навели факти щодо пом’якшуючих обставин справи. Представники Ario Law Firm довели, що умисел щодо порушення антимонопольного законодавства був відсутній, а факт придбання «Бершанське МПД» не мав негативного впливу на залучені товарні ринки України.

За результатом розгляду Антимонопольний комітет взяв до уваги докази щодо відсутності умислу на порушення законодавства — до ТОВ «Аква Солар Інвест» був визначений штраф, втричі нижче за регламентований.

«Кейс нашого клієнта демонструє, що безпосередньо до моменту укладення договорів, які стосуються поглинання/викупу великих об’єктів, суб’єктам господарювання слід проаналізувати майбутню угоду на предмет можливої необхідності отримання згоди на концентрацію від АМКУ. Це ключовий аспект.

У випадку, якщо навіть така необхідність виявилась вже після укладення угоди, обов’язково потрібно проявити максимальну ініціативність, відкритість та готовність до співпраці з АМКУ — зокрема, надання всієї потрібної інформації, документів, фактів тощо», — зазначила адвокатка Ario Law Firm Наталія Швець.

Примітка* ТОВ «Аква Солар Інвест» створена у грудні 2019 року та спеціалізується на купівлі та продажу нерухомого майна.