27.08.2015

ACG відстояла інтереси держави у справі про банкрутство ДП “Укрбурштин”

26 серпня 2015 р. у Рівному відбулося засідання Господарського суду Рівненської області у справі про банкрутство ДП “Укрбурштин” Державної акціонерної компанії “Українські поліметали”. Суд не погодив передачу “Укрбурштину” під контроль компанії-нерезидента. Це сталося, зокрема і завдяки чіткій та виваженій стратегії захисту державних інтересів юристами. А інтереси держави в особі ДАК “Українські поліметали” на цьому засіданні представляла команда юристів Ario Capital Group на чолі з Партнером ACG Юліаном Хорунжим.

“Наша мета – спираючись на багаторічний власний досвід ведення справ про банкрутство і передову практику, виключно правовими інструментами, допомогти державі відновити законність у бурштиновій галузі. Зокрема – домогтися припинення справи про банкрутство ДП “Укрбурштин”, яка триває з 2003 року і завдає державі та громаді Рівненської області збитків. Оскільки ДП контролюється кредиторами, і замість займатися профільною діяльністю та заробляти мільйони гривень щомісяця – множить борги. Ми всебічно дослідили обставини справи і з”ясували – існують усі правові підстави вирішити ситуацію шляхом припинення справи про банкрутство ДП “Укрбурштин”, – заявив Юліан Хорунжий на брифінгу перед початком засідання суду.

У свою чергу Генеральний директор ДАК “Українські поліметали” Костянтин Лісничий пояснив журналістам, чому саме ACG захищає державні інтереси у цьому суді.
“Ми обрали команду Ario Capital Group, оскільки юристи ACG спеціалізуються на справах про банкрутство, є лідерами у цій сфері юридичних послуг, і зголосилися захистити державні інтереси на волонтерській основі – безкоштовно”, – заявив Костянтин Лісничий.

Судове засідання 26 серпня було украй важливим, тому що кредитори і керуюча санацією ДП “Укрбурштин” просили суд затвердити заміну кредиторів ДП – з українських компаній на компанію-нерезидента. А саме на “Thamesvest LTD”, зареєстровану у Лондоні на початку липня 2015 р. зі статутним капіталом у 4 фунти стерлінгів. Як йдеться у матеріалах справи, ця компанія вже фактично зосередила 99% обсягу вимог кредиторів ДП “Укрбурштин” згідно з реєстром.

Як раніше повідомляла інформаційна агенція РБК-Україна, це стало можливим після того, як українські приватні компанії-кредитори (т.з. первісні кредитори – ТОВ “ІК “Грейн-Сервіс”, ТОВ “ГАЗ – Волинь”, ТОВ “УМБ Фінанс”, ТОВ “Ю.К.”) уклали з “Thamesvest LTD” (новий кредитор) угоди цесії, якими уступили свої права вимоги за боргом ДП “Укрбурштин” на загальну суму 4 млн 152 тис. грн.. Усі угоди цесії було укладено в один день – 15 липня 2015 року. 27 липня 2015 р. кредитори провели збори кредиторів, на яких ухвалили рішення зобов”язати керуючу санацією Олену Левкович внести зміни до реєстру вимог кредиторів та надати реєстр кредиторів до суду. І вже 29 липня 2015 року Олена Левкович звернулася до господарського суду Рівненської області з клопотанням долучити до матеріалів справи про банкрутство ДП “Укрбурштин” оновлені дані про кредиторів.

Якби суд задовольнив клопотання кредиторів, “Thamesvest LTD” отримала би контроль над усім перебігом санації ДП “Укрбурштин”, а виведення ДП з санації ускладнилося би через участь стороною справи – компанії-нерезидента.

Задля відстоювання інтересів держави в особі ДАК “Українські поліметали”, ACG розробила стратегію захисту. Вона, зокрема, передбачала доведення незаконності самої процедури банкрутства і санації щодо ДП “Укрбурштин”.

“Укрбурштин” є гірничим підприємством. А прикінцеві та перехідні положення Закону про банкрутство говорять – провадження у справах про банкрутство гірничих підприємств підлягають припиненню, крім тих, які ліквідовуються за рішенням власника. Щодо “Укрбурштину” такого рішення не було”, – пояснив Хорунжий.

Відтак, ACG від імені ДАК “Українські поліметали” подало клопотання про припинення банкрутства ДП “Укрбурштин”. При чому чітка аргументація та тверда позиція ACG забезпечили початок розгляду цього клопотання у судовому засіданні, в той час як клопотання кредиторів і керуючої санацією про заміну кредиторів – навіть не було розглянуто.
І хоча розгляд клопотання про припинення банкрутства суддя Наталя Церковна призначила на 7 жовтня, головний результат і перемога засідання 26 серпня полягає у недопущенні компанії-нерезидента сумнівного походження до контролю над важливим державним підприємством, яким є ДП “Укрбурштин”.

За перебігом справи про банкрутство слідкує і особисто міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус. Одразу після засідання Рівненського суду у своєму Twitter він повідомив: “У Рівному відбувся суд по УкрБурштину. За допомогою ЗМІ і завдяки наданню справі суспільного розголосу, вдалося захистити ДП, і не віддати контроль офшору”, а також “Наступне засідання суду – 7 жовтня. Стільки у держави часу для захисту ДП, скасування банкрутства. Суперники сильні, але держава сильніша”, – написав він.

“ACG усвідомлює відповідальність, яку на компанію покладає висловлена Державою довіра. Відтак докладе усіх зусиль, аби повернути під державний контроль ДП “Укрбурштин”, – упевнений Партнер ACG Юліан Хорунжий.