27.03.2015

Зустріч з представниками МВФ: ринок неплатоспроможності та банкрутства

26 березня 2015 року представники Комітету з конкурсного права АПУ, партнери ЮК «Аріо Кепітал Груп»:  Юліан Хорунжий, Олексій Воронько, Сергій Кириченко за участі члена правління АПУ, партнера ЮГ «LCF» Артема Стоянова,  юридичного радника Центру комерційного права Ігоря Ніколаєва провели засідання з представниками Міжнародного валютного фонду Хосе Гаррідо та Чандою Делонг   з обговорення найбільш актуальних  питань, що існують зараз на ринку неспроможності та банкрутства.

Правники надали вичерпні відповіді на питання, що ціка
вили міжнародних експертів, зокрема, щодо проблем допуску до професії арбітражного керуючого, автоматичного розподілу справ між арбітражними керуючими. Також сторони обговорили й необхідні зміни до профільного законодавства, взаємовідносини арбітражних керуючих з суддівським корпусом та державними органом з питань банкрутства.

Член Ради Комітету з конкурсного права АПУ, голова Координаційної ради саморегулівних організацій арбітражних керуючих, партнер ЮК «Аріо Кепітал Груп»  Юліан Хорунжий охарактеризував загальний стан справ на ринку неплатоспроможності та банкрутства. «Саме зараз вносяться зміни до законодавства про банкрутство і необхідність надання професійним саморегулівним організаціям  більше повноважень задля врегулювання загальної ситуації на ринку та зменшення впливу Міністерства юстиції України  на діяльність арбітражних керуючих», – акцентував він.

Фахівці відзначили, що є значний вплив на процедуру банкрутства зі сторони суддівського корпусу. Однак, як зазначив член Правління АПУ, партнер ЮГ «LCF» Артем Стоянов, ця проблема вже найближчим часом буде вирішена в межах судової реформи.

Одним з найактуальніших питань, яке цікавило міжнародних експертів, було питання реалізації майна в процедурах банкрутства. Член Ради Комітету з конкурсного права  АПУ,  керівник Товарної біржі «Електронні торги України» Ірина Сербін розказала про успішний досвід ТБ «ЕТУ» щодо реалізації майна в процедурах банкрутства через електронний аукціон. «Торги через електронні аукціони на ринку реалізації активів набирають обертів щодня. Так ,адже вони є інструментом, який  забезпечує прозорість, відкритість і доступність всіх бажаючих на ринку до участі в таких аукціонах», – зазначила Ірина Сербін.

Представник МВФ Хосе Гаррідо відзначив високу активність та обізнаність громадськості, а саме Комітету з конкурсного права  АПУ у питаннях вирішення реальних проблем, що існують на ринку неспроможності та банкрутства  і захисту інтересів арбітражних керуючих.  Ці позиції є актуальними та важливими і для прийняття рішень МВФ.

Величезна подяка члену Ради Комітету з конкурсного права АПУ Олександру Бірюкову та голові Комітету з процесуального права АПУ Анні Огренчук за координацію зустрічі з представниками МВФ.