Укр

Новини, Проєкти, Визнання, War Help Hub, Аналітика

Податкове право

13 Вересня 2021

Авторська колонка Руслана Сидоровича, партнера Ario Law Firm спеціально для Новое Время.Бизнес.

1 липня ВРУ прийняла в першому читанні законопроєкт №5600 (далі – 5600). Документ викликав неабиякий резонанс, що не стихає донині: як у бізнес-, так і експертному середовищі. Пропоную розкласти по полицях деталі, серед яких криється Диявол.

Розпочнемо з того, чи взагалі відповідає він фундаментальним правовим принципам.

Спойлер — ні.

Правова (не)визначеність & (не)стабільність

Першим із принципів верховенства права є правова визначеність. Зокрема, в п. 4.1.9 ПКУ вжито чудове слово «С-Стабільність» і зазначено, що зміни до будь-яких елементів податків і зборів не можуть вноситися пізніше, ніж за 6 місяців до початку нового податкового періоду.

У 5600, внесеному 2/06/2021, передбачено, що він набуває чинності вже 1 липня

Можна сказати «Ніколи такого не було й от знову». Та все ж хочеться мріяти про час, коли законопроєкти відповідатимуть Конституції.

Що ж до самих пропозицій змінити та доповнити ПКУ, то варто звернути увагу на ключові позиції.

Передусім, наскрізно всі зміни збільшують ставки податків, акцизних зборів, рентної плати та штрафів за порушення платниками законодавства.

Якщо хтось вважає, що збільшення торкнеться лише бізнесу — змушений розчарувати. Посилення податкового навантаження врешті призведе до подорожчання практично всіх товарів, робіт і послуг.

Зауваження до передмови

Поняття «Податкової застави» введено в українське правове поле вже доволі давно. І це відповідає світовій практиці демократичних країн. Та Диявол, як завжди, криється в деталях. Наразі, до прийняття 5600 в цілому, застава виникає з моменту виникнення боргу — дати, коли зобов'язання вважається узгодженим та не сплачене відповідним платником.

Що ж пропонує Кабмін?

У випадку оскарження податкових нарахувань, згідно з виставленим повідомленням-рішенням, зобов'язання буде вважатися неузгодженим, але застава виникатиме від початку процедури оскарження такого паперу.

З моменту її виникнення, додатково буде вводитися посада податкового керуючого —  з ним платник буде зобов'язаний узгоджувати всі дії з активами, які підпадуть під заставу.

Як це виглядатиме на практиці & «карта подорожі бізнесу до країни інфарктів»

До вас на підприємство приходить податкова перевірка, максимально активує фантазію та донараховує суму зобов'язань, з якими ви не погоджуєтесь, вважаєте незаконними. За захистом ви йдете до суду. Та швидше за ухвалу про відкриття провадження ви отримаєте візит податкового керуючого, який зможе повністю зупинити бізнес.

Кредит в банку для погашення вимог податкової звичайно не видадуть, бо ваші активи вже знаходитимуться у заставі. Так сам лише факт початку перевірки буде приводити український бізнес до інфаркту.

Про зміни щодо коригування фінрезультату до оподаткування при сплаті підприємствами податку на прибуток

Вони обмежують великих платників податків у можливості зменшити фінрезультат до оподаткування лише на 50% суми від'ємного значення об'єкту оподаткування минулих років. Іншими словами, 50% збитків платників залишаться їх власними проблемами. Які, знову ж, відбиватимуться на їх фінрезультаті.

Зменшується також і розмір земельної ділянки: з 2-х гектарів до 0,5 доходів, отриманих особистим селянським господарством.

Приблизно так на практиці виглядає підтримка державою дрібного українського фермера.

Про податки для фізосіб щодо оподаткування операцій з продажу нерухомості

У п. 172 ПКУ, ми отримуємо не лише збільшення податкового навантаження, а й доволі низьку якість нормопроєктувальної техніки, яка може обернутися різнотлумаченнями при нарахуваннях податків.

Про зміну права податку на додану вартість та щодо продажу житла

На відміну від поточного стану речей, звільняється від ПДВ лише перше постачання доступного житла та такого, що будується із залученням держкоштів.

На практиці це означатиме збільшення вартості квартир у новобудовах на 20%, про що вже неодноразово писалося в пресі й раніше.

Суттєво змінюються й строки, визначені статтею 198 для коригувань сум податкового кредиту: з 1095 днів до 180.

Про позитив і погані новини для любителів пива

Єдиним позитивним нововведенням у цій статті можна вважати зупинку перебігу даного періоду в разі зупинення реєстрації податкової накладної в ЄРПН.

Значно збільшуються ставки акцизного податку. Зокрема, за 1 л пива із солоду: з 2,78 до 59,82.

З винами Кабмін обійшовся м'якше: акциз зростає лише з 11,65 до 12,23.

Загалом, збільшення є практично в усій товарній номенклатурі, що теж однозначно вплине на роздрібні ціни за відповідні товари.

Тепер до екологічного податку

Безумовно, держава має вживати заходів для стимулювання зменшення використання забруднюючих речовин. Та окремий ріст ставок на практиці може призвести до намагання зменшити податкове навантаження з таких позицій у не надто правовий спосіб

Наприклад, за скид забруднюючої речовини у водні об'єкти, а саме — азоту амонійного — з 1610,48/1 тонну зростає до 12883,84. Ставка ж по скидах нітритів: з 7909,77 до 63278,16.

Ніби можна вважати, що ідея законодавця при такому піднятті мала б призводити до зменшення відповідних викидів. Та на практиці ми бачимо неможливість екологічної інспекції притягати до адекватної відповідальності найбільших забруднювачів атмосфери, води та ґрунтів.

Крім того, для їх зменшення є також необхідний час для виробничих перебудов — одномоментне збільшення таких ставок матиме корупціогенний характер.

Зміни щодо рентної плати

Суттєвих змін ПКУ зазнає й у Розділі IX, що стосується рентної плати. Щодо неї в Парламенті кожного скликання тривають запеклі баталії, адже не секрет, що саме від величини рентних платежів і добросовісності їхнього справляння залежать статки не одного українського олігарха.

Також, це стосуватиметься й ставок мобільного зв'язку. Чи вплине це на вартість відповідних послуг? Питання є риторичним.

Суттєво збільшуються також рентні плати за використання вод, басейнів усіх українських річок і ставки для вантажного самохідного флоту що експлуатуються: з 0,1938 до 0,2219 грн.

Про податки на майно

Суттєвих змін зазнав і розділ XII ПКУ щодо податків на майно. Тут передусім я звертаю увагу на якість нормопроєктувальної техніки. Окремі пункти розділу викладені так, що потребують неодноразового прочитання, щоб зрозуміти складні мовні конструкції.

Дивує пропозиція виключити зі ст. 288 ПКУ пункти 288.2 та 288.3., в яких зазначено, що платником є орендар землі, а об'єктом — ділянка, надана в оренду. Враховуючи, що сама стаття у Кодексі залишається, повністю руйнується її внутрішня структура.

Dum spiro, spero

Отже, загальна характеристика 5600.

Уряд знову намагається збільшити податки на екваторі бюджетного року. Складний та важкозрозумілий для широкого загалу ПКУ стає ще складнішим та незрозумілішим. Загальний розмір податків щодо більшості ставок також зростає.

Не секрет, що розвиток економіки зазвичай є значно сприятливішим при нижчих ставках оподаткування, що свого часу засвідчила політика Рональда Рейгана у США після американської рецесії 70-х рр. XX ст.

Єдиним позитивним нововведенням є спроба внормувати справляння податку на земельні ділянки, що знаходяться у фактичному користуванні платників податків. За умови відсутності будь-яких документів, держава та місцеве самоврядування не отримують за таке землекористування жодної копійки.

Проте, механізм, запропонований в законопроєкті, теж викликає тривогу. З тексту просто не зрозуміло в який саме спосіб органи місцевого самоврядування будуть встановлювати юридичний факт користування землею. Особливо, коли такі ділянки не виведені в натурі та не мають присвоєного окремого кадастрового номера. Відтак ми маємо всі шанси отримати ще один шквал судових справ у адмінсудах з абсолютно незрозумілим і невизначеним фіналом.

Кілька промінців надії

Та врешті, законопроєкт прийнято лише у 1 читанні, а нардепами до нього вже подано понад 11 тис. правок. Залишається слабка, та все ж надія, що до fin версії документу ми побачимо якщо не відсутність зменшення податкового навантаження, то хоча б покращення юридичної техніки формулювань та виключення найнебезпечніших ідей, як-то щодо податкової застави при неузгоджених податкових зобов'язаннях.

Dum spiro, spero — Поки дихаю, сподіваюся

Зміст