19.09.2022

Дія.City та податки для обраних

Рік тому в Україні набрав чинності Закон «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (Закон про Дія.City), що запровадив у нашій державі новий правовий режим для ІТ-індустрії. Концепція Дія.City від розробників — це низькі податки, можливість будувати прозору корпоративну структуру та легше залучати інвестування. В авторській статті спеціально для  Юрист&Закон Юлія Федосюк, керівниця практики податкового права Ario Law Firm розбирається, чи так це працює.

Згадаємо, як все було

Офіційний старт роботи Дія City відбувся 8 лютого 2022 року в рамках Diia Summit та одночасно почався прийом заявок на отримання статусу резидента спецрежиму.

За повідомленням Дія вже 16 лютого 2022 року резидентами Дія.City стали такі гіганти, як Reface, Roosh, Monobank, MacPaw, Ajax Systems, Revolut, EPAM Systems, Samsung, Genesis, NiX Solution, Softserve, Sigma.Software, RIA.com, Rozetka, Plarium, Deus Robots і ще багато відомих технологічних компаній.

Станом на 9 вересня 2022 року в реєстрі Дія.City зареєстровано 345 компаній-резидентів.

Як відомо, серед основних «плюшок» Дія.City – ставки податків. З 1 січня 2022 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу в частині оподаткування компаній резидентів Дія.City та спеціалістів Дія.City – ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» № 1946-IX від 14.12.2021

Що варто знати про податки в Дія.City

Податок на прибуток

Резиденти Дія.City мають право обрати загальну систему оподаткування та сплачувати податок на прибуток, або обрати режим оподаткування зі сплатою податку на прибуток підприємств на особливих умовах.

При цьому, опції «обрати спрощену систему оподаткування (єдиний податок)» резиденти Дія.City не мають. У випадку, якщо резидентом стає компанія, що є платником єдиного податку, згідно з пп. 10 пп. 298.2.3 ПКУ, така компанія зобов’язана перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому платник податку набув статус резидента Дія.City.

Перехід на оподаткування як резидента Дія.City – платника податку на особливих умовах можливий один раз протягом календарного року.

Є різні варіанти переходу на сплату податку на прибуток на особливих умовах: подання заяви про обрання такої системи оподаткування одночасно із заявою про набуття статусу резидента Дія.City або перехід в процесі здійснення діяльності вже після набуття статуту резидента Дія.City.

Форма заяви та порядок її розгляду затверджені Мінфіном.

У разі подання заяви про перехід на оподаткування на особливих умовах під час звернення про набуття статусу резидента Дія.City, такі резиденти вважаються резидентами Дія.City – платниками податку на особливих умовах з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому юридичну особу внесено до реєстру Дія.City.

Якщо компанія ухвалює рішення перейти на сплату податку на прибуток на особливих умовах вже після набуття статусу резидент Дія.City, то заява про перехід подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий резидент Дія.City вважається платником податку на особливих умовах з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому до контролюючого органу подана відповідна заява.

Якщо при реєстрації резидентом Дія.City не подано заяву про перехід на оподаткування як резидента Дія.City – платника податку на особливих умовах, то така компанія вважається резидентом Дія.City – платником податку на загальних підставах.

Якщо резидент ухвалює рішення відмовитись від оподаткування податком на особливих умовах, таку заяву необхідно подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного року.

Ставки податку на прибуток:

18 % – ставка податку для резидентів, які обрали сплату податку на прибуток на загальних підставах;

9 % – ставка податку для резидентів, які обрали податок на прибуток підприємств на особливих умовах.

У разі обрання загальної системи оподаткування резидентом Дія.City, податок на прибуток визначається та сплачується за загальними правилами, визначеними Податковим кодексом щодо податку на прибуток.

Податок на прибуток на особливих умовах – це по суті ПнВК. Його основна ідея – оподаткування визначеного переліку операцій з розподілу прибутку та прирівняних до них виплат (операцій по виведенню коштів з компанії – підп. 135.2.1. п.135.2 ст. 135 та підп. 141.9-1.2. п. 141.9-1 ст.141 Податкового кодексу України). До таких операцій відносяться, зокрема:

• виплата дивідендів;
  • повернення вкладу у зв’язку із виходом учасника;
  • виплата процентів, комісій, штрафів за договорами позики;
  • роялті;
  • безоплатні постачання;
  • неповернена протягом 12-ти місяців фінансова допомога;
  • інвестування в об’єкти за межами території України;
  • низка розрахунків з нерезидентами та низка інших виплат.

Хоча стейкхолдер Дія.City Мінцифри задекларував одну із переваг режиму – спрощення адміністрування податків для резидентів, податкова звітність у разі обрання ПнВК, здається, буде зовсім непростою.

12 серпня 2022 року ДПСУ оприлюднила проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», метою якого є приведення форми декларації до положень Кодексу щодо спеціального режиму оподаткування резидентами Дія.City за особливими умовами. Планується, що резиденти, які обрали ПнВК, мають заповнювати Розрахунок податку на операції резидента Дія.City – платника податку на особливих умовах на 19 аркушах.

Податок на додану вартість

Звільнення від ПДВ: з червня 2022 року ІТ-школи, які є резидентами Дія.City, звільняються від сплати ПДВ. Зокрема, звільняються від оподаткування операції з постачання резидентами Дія.City шляхом доступу до публічних освітніх, наукових та інформаційних ресурсів у мережі Інтернет, у тому числі шляхом надання доступу до віртуальних класів, освітніх ресурсів, освітніх послуг у галузі інформаційних технологій, у тому числі послуг з надання вищої, фахової передвищої та професійно-технічної освіти за такими спеціальностями, як комп’ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп’ютерна інженерія, кібербезпека, наука про дані, а також послуг з надання інших видів освіти, а саме: навчання комп’ютерній грамоті (цифровій грамотності), що включає послуги з навчання цифровій грамотності, розробленню, модифікації, тестуванню та технічній підтримці програмного забезпечення, у тому числі комп’ютерних ігор, навчання бізнес-аналізу (для цілей розроблення, модифікації, тестування та технічної підтримки програмного забезпечення), побудові графічних інтерфейсів, організації процесів з контролю якості, системному адмініструванню, проектному менеджменту, розробленню документації (для цілей розроблення, модифікації, тестування та технічної підтримки програмного забезпечення).

Пільга з ПДВ щодо програмної продукції: до 1 січня 2023 року звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абзацами другим – сьомим підпункту 14.1.225 пункту 14.1 статті 14 Податкового Кодексу. На сьогодні йдуть дискусії щодо необхідності продовження дії такої пільги, проте єдиної думки, як виявилось, немає навіть серед представників ІТ-індустрії.

В цілому, сам по собі режим не передбачає особливих умов зі сплати ПДВ чи пільг саме для резидентів Дія.City.

Податки з дивідендів

Встановлюються особливості оподаткування дивідендів, які нараховуються резидентом Дія.City – платником податку на особливих умовах.

• Резиденти Дія.City – платники податку на особливих умовах звільняються від обов’язку сплати авансових внесків з податку на прибуток у разі виплати дивідендів.
  • У випадку, якщо резидентом Дія.City не здійснювалася виплата нарахованих дивідендів за акціями або іншими корпоративними правами протягом двох календарних років поспіль, такі дивіденди не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку – фізичної особи.

Податки на працю

ПДФО та ЄСВ з доходів спеціалістів резидента Дія Сіті

5% – ПДФО з наступних доходів платника податку-спеціаліста резидента Дія.City (працівника чи гіг-спеціаліста):

• заробітної плати (усіх працівників резидента Дія.City);
  • винагороди за гіг-контрактом;
  • авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Встановлюється обмеження щодо розміру доходу, щодо якого застосовується така ставка ПДФО в розмірі 240 тисяч євро за календарний рік за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим Національним банком України станом на 1 січня звітного податкового року.

У разі, якщо сума отриманого доходу за рік перевищує 240 тисяч євро, до суми такого перевищення застосовується ставка 18%, при цьому обов’язок декларування та сплати податку з суми перевищення покладається на фізичну особу, що отримує дохід.

Проте на сьогодні виникла ситуація, за якої стартапи, що стали чи мають намір стати  резидентами Дія.City, фактично не зможуть скористатися зниженими ставками ПДФО, якщо не відповідатимуть вимогам щодо розміру винагороди у розмірі 1200 євро або щодо кількості спеціалістів (9 осіб).

Профільний закон передбачає можливість для стартапів з визначеними критеріями стати резидентами Дія.City, зокрема і у випадку  коли розмір середньої місячної винагороди залученим працівникам та гіг-спеціалістам, починаючи з календарного місяця, наступного за календарним місяцем, в якому набуто статус резидента Дія.City і, кожного календарного місяця становить менше, ніж еквівалент 1200 євро за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим Національним банком України станом на перше число відповідного календарного місяця (п. 2 ч.1 ст. 5 Закону про Дія.City) або середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів юридичної особи (у разі залучення) за підсумками кожного календарного місяця, починаючи з наступного за календарним місяцем, в якому юридичною особою набуто статус резидента Дія.City, становить менше дев’яти осіб  (п. 2 ч.1 ст. 5 Закону про Дія.City).

Проте Податковий Кодекс України встановлює обов’язок резидента Дія.City, який у відповідний календарний місяць не відповідав вимогам, визначеним пунктами 23 ч.1 ст. 5 Закону про Дія.City, у межах податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску самостійно нарахувати податок за ставкою 18% щодо доходів спеціалістів резидента Дія.City (заробітної плати та винагороди за гіг-контрактом, що були виплачені протягом такого календарного місяця, та сплатити його до подання податкового розрахунку).

ЄСВ встановлюється у розмірі мінімального страхового внеску як на суми заробітної плати (основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати), так і на суми винагороди гіг-спеціалістам за гіг – контрактами.

Податкова знижка

Фізичні особи, які придбали акції (інші корпоративні права), резидента Дія.City мають право включити до суми витрат для податкової знижки суми витрат на придбання акцій (інших корпоративних прав), резидента Дія.City, за умови що такі витрати були понесені до набуття емітентом статусу резидента Дія.City або впродовж періоду, коли такий резидент Дія.City відповідав вимозі, встановленій пунктом 3 частини третьої статті 5 Закону про Дія.City (інвестиції в стартапи).

Співпраця резидентів Дія.City з ФОП-платниками єдиного податку

Правила щодо оподаткування резидентів Дія.City за операціями з ФОП – платниками єдиного податку запрацюють з 1 січня 2024 року для резидентів Дія.City – платників податку на прибуток на загальних умовах, річний дохід яких перевищує 40 млн грн, та резидентів Дія.City, що обрали особливий режим оподаткування.

У 2024 році правила щодо оподаткування таких операцій будуть працювати за умови, що  розміри придбання майна, робіт, послуг (крім роялті) у платника єдиного податку протягом податкового (звітного) року, визначаються в розмірі, що перевищує 50% суми витрат від будь-якої діяльності (витрати, пов’язані з операційною, фінансовою та інвестиційною діяльністю), визначених за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний період. З 1 січня 2025 року правила щодо оподаткування будуть працювати за умови перевищення виплат таким ФОП 20% суми витрат від будь-якої діяльності.

Точка зору

Податковий режим, що встановлюється в Дія.City – це можливість створення такої собі ІТ-гавані в Україні з привабливими для галузі податками.

Проте зарегульованість або складність адміністрування податків, прогалини щодо оподаткування доходів спеціалістів стартапів не сприяють залученню нових резидентів та утриманню їх в країні.

Під час  війни ІТ-галузь показала стійкість роботи в надзвичайних умовах, проте велика кількість спеціалістів виїхали за межі України, багато компаній розглядають можливість або вже здійснили релокацію своїх офісів чи їх частини в інші країни. Отже, на мій погляд, на сьогодні завдання держави – утримати такі компанії та повернути спеціалістів в Україну.