17.06.2020

Дитячий мілітаризм в Україні: як бути?

15 червня Кабмін вніс до ВРУ законопроєкт, який посилює кримінальну відповідальність за втягнення дітей у збройні формування та іншу злочинну діяльність. Чим спричинена така ініціатива, наскільки гострою є проблема в Україні та як убезпечити від неї своїх дітей? В коментарі для Асоціації правників України розповів Ярослав Сербін, заступник Голови Комітету АПУ з кримінального права, адвокат кримінальної практики Ario Law Firm.

Яка приблизна кількість таких формувань в Україні?

Враховуючи, що вони є протизаконними, говорити про точну їх кількість некоректно — статистики з цього питання не існує. Разом із тим, такі організації дійсно існують та негласно функціонують на території України. Ба більше, серед них є й підрозділи іноземних формувань. Особливо це питання стосується тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також АР Крим.

Як їх розпізнати?

Основними завданнями таких організацій є так зване «патріотичне виховання». До складу угрупувань може входити від 30 малолітніх та неповнолітніх осіб. Подекуди кількість таких учасників може сягати декількох сотень та навіть більше.

Діяти такі організації з жорсткою структурою мілітарно-ідеологічного типу можуть під виглядом спортивних секцій, таборів, «шкіл виживання» тощо.

Про форми «втягнення»

В Україні є кримінальна відповідальність за створення не передбачених законами України воєнізованих та збройних формувань або участь у їх діяльності. А тому втягнення або примушування малолітньої або неповнолітньої особи до участі у діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань є злочином. Ба більше, надалі, з досягненням повноліття, такі особи будуть також підлягати кримінальній відповідальності як учасники таких формувань.

В кримінальному праві вчинення злочину з використанням малолітнього або особи, що страждає психічним захворюванням чи недоумством є обтяжувальною обставиною при призначенні покарання. А даним законопроєктом також доповнюється вказаний пункт з зазначенням «неповнолітнього».

Воєнізовані ігри в межах патріотичного виховання в ЗОШ-ах та дитячих таборах: як бути?

Перш за все, необхідно з’ясувати що є воєнізованими та збройними формуваннями. Згідно з приміткою до ст. 260 КК України, під воєнізованими слід розуміти формування, які мають організаційну структуру військового типу, а саме: єдиноначальність, підпорядкованість та дисципліну, і в яких проводиться військова або стройова чи фізична підготовка.

Під збройними формуваннями слід розуміти воєнізовані групи, які незаконно мають на озброєнні придатну для використання вогнепальну, вибухову чи іншу зброю.

Як зазначалося вище, такі організації можуть прикривати свою діяльність спортивними секціями, дитячими воєнізованими таборами, школами виживання. Як правило, основним джерелом відвідувачів (дітей) таких таборів є учасники спортивних секцій та гуртків, які займаються бойовими видами спорту; відповідні громадські організації, учасниками яких є батьки цих дітей. Одним зі способів залучення до таких організацій може бути проведення агітаційних заходів у школах.

У подібних організаціях з дітьми, як правило, працюють психологи для нав’язування певної ідеології або інших цінностей, притаманних воєнізованим та збройним формуванням. Надалі це може призвести до використання дітей у незаконній діяльності, в тому числі порушенні громадського порядку та залученні до проведення «немирних» зборів, мітингів тощо.

Учасників таборів можуть навчати правил використання вогнепальної зброї (а іноді й безпосередньому її використанню), основам рукопашного бою, орієнтуванню на місцевості, правилам виживання в екстремальних умовах. Діти проходять стройову та фізичну підготовку, беруть участь у воєнізованих іграх, тренують витривалість та прояви «агресії».

Щодо патріотичного виховання у загальноосвітніх школах, то вважаю, що воно звісно має існувати за умови єдиних стандартів такого виховання, які б максимально виключали нав’язування політичних, релігійних та націоналістичних ідей.

Щодо дозвілля, літнього відпочинку, хобі. Рекомендую перед відряджанням дитини до дитячого табору перевірити наявність закладу в Державному реєстрі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, та по можливості користуватися державними або комунальними закладами. Те саме стосується спортивних секцій та гуртків, перелік яких можна знайти на офіційних сайтах органів місцевого самоврядування.

Джерело: https://uba.ua/ukr/news/7650/