21.05.2020

Мін’юст трансформує ринок електронних торгів арештованим майном?

Ірина Сербін в авторському блозі на LIGA.net – про те, як розпочався відлік електронної торгівлі проблемними активами в Україні, про створення та зростання ДП СЕТАМ та про намір Міністерства юстиції України, що може стати історичним для ринку електронних торгів, а саме – підключення ДП «СЕТАМ» до Prozorro.Продажі.

На початку квітня міністр юстиції у відповідь на питання в соцмережі повідомив, що має намір підписати наказ про підключення ДП «СЕТАМ» до Prozorro.Продажі. Розберемо, що це означає для ринку електронних торгів в Україні.

Коротко про те, як все було

Вперше, електронні аукціони були реалізовані започаткованою нами Товарною біржею «Електронні торги України»  в далекому 2013 році, коли чинний на той час Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачив таку можливість. Нашою компанією було розроблено порядок реалізації майна підприємств-банкрутів на електронному аукціоні та вже за пів року ми мали перші позитивні результати. З цього часу було розпочато відлік електронної торгівлі проблемними активами в Україні.

У 2014 році, як представник ТБ «Електронні торги України», я презентувала й перші електронні торги для Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, які були досить успішно реалізовані в подальшому. Влітку 2017 року після запуску Prozorro.Продажі Фонд гарантування вкладів перейшов на цю ж систему.

Того ж року, під тиском саме ринку з’явився пілотний проект «СЕТАМ», який в 2015 році трансформувався в Державне підприємство «СЕТАМ», де і до сьогодні  відбувається реалізація арештованого майна, конфіскованого АРМА та майна державних банків. За цей час ДП «СЕТАМ» по суті стало і дотепер залишається єдиним гравцем у цій сфері, адже одночасно є організатором та одним з операторів електронних майданчиків.

За роки свого існування ДП «СЕТАМ» продало десятки тисяч лотів на мільярди гривень. За даними, що містяться на офіційному сайті підприємства: ДП «СЕТАМ» забезпечило надходження майже 12 млрд грн до бюджету, а ціна реалізації лотів у середньому зросла на 11,4%. Наскільки такі показники є позитивними і чи могли б вони бути вищими? Відповісти складно, адже по суті ДП «СЕТАМ» ніколи не мало конкурентів на ринку. А для мене, як для людини, яка стояла у витоків ринку електронних торгів в Україні, питання конкуренції у цій сфері завжди залишалося серед пріоритетних.

Свого часу Антимонопольний комітет України розпочав дослідження на ринку реалізації проблемних активів. І понад 3 роки ринок чекав на рішення, якого так і не отримав. Вважаю це одним з моїх найцікавіших юридичних кейсів в АМКУ. З власного досвіду можу зазначити, що в жодному питанні ніколи АМКУ не йшов на такі поступки і численні відкладення, як у справі «СЕТАМу». Кількість юридичних диверсій в цій справі зашкалювала.

Більш того, рік тому в черговий раз СЕТАМ стало переможцем конкурсу з визначення організатора електронних торгів з реалізації арештованого майна. На останньому засіданні АМКУ, потенційні конкуренти ДП «СЕТАМ» наголошували на неможливості виконання висунутих вимог у надкороткі терміни, встановлені Мін’юстом.

Разом з тим, заради справедливості, не можу не звернути уваги і на той факт, що навіть під тиском ринку завдяки серйозній роботі керівництва, ДП «СЕТАМ» за цей час досить якісно розвивало свій майданчик, застосовуючи всі наявні для державного підприємства ресурси та можливості.

Якщо відкриють ринок

Міністр юстиції Денис Малюська (за його словами) має намір підключити ДП СЕТАМ до Prozorro.Продажі.

Я розумію, чому Мін’юст саме у такий спосіб вирішив розв’язати багаторічну проблему з монопольним становищем ДП «СЕТАМ». В першу чергу,  це прозорість і принцип «всі бачать все».

Ще один немалозначний фактор – це високий рівень конкуренції між численними маркетплейсами, підключеними до Prozorro.Продажі. А завдяки цьому в аукціонах  братимуть участь більше учасників, що сприятиме зростанню початкової ціни на торгах. Наразі цей показник на Prozorro.Продажі становить близько 28%, а загальна сума реалізованого майна – 25 млрд грн.

Тож, з одного боку, така трансформація на ринку електронних торгів стане серйозним викликом для ДП «СЕТАМ», а з іншого – може посприяти більшій ефективності ДП, а відповідно й більш активному зростанню. Я абсолютна впевнена у професіоналізмі керівництва ДП «СЕТАМ» і у тому, що вони гідно приймуть нові правила гри на відкритому та прозорому ринку, який завдяки такому об’єднанню буде здатний генерувати ще більші надходження до бюджету.

Отже, з нетерпінням чекаємо на документальне оформлення підключення ДП «СЕТАМ» до Prozorro.Продажі і   реалізацію всіх проблемних активів в одній системі, що маю надію сприятиме збільшенню  показника  зростання  ціни  лотів та торгах.

Джерело: https://blog.liga.net/user/iserbin/article/36963