07.02.2018

Закон про ТОВ. Перші коментарі

Ключові нововведення Закону “Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю” (Законопроект №4666), ухваленого Верховною Радою у вівторок, 6 лютого 2018 р., – в ексклюзивному коментарі старшого партнера Ario Law Firm Юліана Хорунжого інформаційній агенції “Інтерфакс-Україна”.

Закон про ТОВ. Перші коментарі

Нове, в цьому випадку, однозначно краще, ніж старе. Більше того, аналізуючи редакцію законопроекту, яка готувалась до голосування, а також, в рамках можливого, аналізуючи хід пленарного засідання, однозначно можна констатувати, що ця редакція позитивно відрізняється від попередніх спроб ухвалити проект.

Крім цього, протягом учорашнього дня і сьогодні в проекті ще додатково були змінені низка положень, які викликали значні заперечення в юридичній спільноті.

В першу чергу, це положення проекту про спадкування та правонаступництво часток. А саме, що проектом, по суті, передбачалась можливість незаконного позбавлення спадкоємців та правонаступників частки у товаристві. Це положення було виключене з остаточної редакції законопроекту.

Також важливим є те, що було змінено положення, які, по суті позбавляли можливості ТОВки, які мають довгострокові фінансові зобов’язання (наприклад, кредити) – виплачувати дивіденди своїм учасникам. Це могло призвести до додаткової тінізації фінансів ТОВ.

Крім цього, наскільки було зрозуміло з ходу пленарного засідання, цікавим рішенням парламенту є те, що питання виключення учасника зі складу учасників ТОВ віддано повністю на відкуп статуту – без втручання в цю процедуру закону.

Також цікавим нововведенням ухваленого документу є скасування кворуму загальних зборів, без якого загальні збори не мають права ухвалити рішення. Натомість, і це залишиться дискусійним до моменту формування практики застосування закону, запроваджено “квазікворум” – кількість голосів учасників, які повноважні ухвалювати рішення з конкретних питань компетенції загальних зборів. І в цьому питанні, на відміну від ще чинного закону про господарські товариства, який пішов на зниження кворуму, проект 4666 вирішив це питання зворотнім шляхом. А саме, якщо чинна редакція допускала ухвалення рішень від 25 до 50% голосів учасників, то відповідно до нового закону знадобляться від 50 до 100% голосів.

При цьому, що є позитивно, проект віддає на вирішення самому товариству абсолютну більшість питань. Тобто, не встановлює однозначні правила, а дає можливість товариству приймати власні процедури, визначати ті органи, які йому потрібні в корпоративному управлінні, передбачати наперед можливі шляхи виходу з потенційних корпоративних конфліктів тощо.

Не мало важливим також є унормування управління унітарним товариством (з одним учасником), а саме, що учасник цього товариства не зобов’язаний імітувати загальні збори, а ухвалює всі рішення одноособово у вигляді письмового рішення.

Закон відкриває двері для здійснення реорганізації акціонерних товариств, які такими не є по суті – в ТОВ, оскільки проектом скасовується обмеження щодо максимальної кількості учасників ТОВ.

І останнє, враховуючи все вище викладене, ТОВкам, особливо тим, які мають різнорідний склад учасників, необхідно дуже відповідально підійти до розробки та затвердження “першої” (відповідно до нового закону) редакції статуту, в якому необхідно чітко визначити всі правила та процедури здійснення діяльності учасниками та органами управління задля уникнення можливих конфліктів у майбутньому, а також враховуючи те, що для змін в подальшому таких положень, необхідно буде, щоб за таке рішення проголосували ЗА всі 100% учасників ТОВ.

Також не потрібно забувати, що закон також передбачає можливість укладення корпоративних договорів між учасниками, що також заслуговує на додаткову увагу до цього інструменту з боку ТОВ.

Однозначні висновки можуть бути зроблені лише після підписання проекту Президентом, у зв’язку з цим сподіваємося, що цей проект не спіткає така ж доля, як іншого проекту, яким передбачалися корпоративні договори, і який скоро рік як не підписаний Президентом.

Оприлюднений текст коментаря читайте за посиланням: http://interfax.com.ua/news/general/483177.html