12.07.2017

Як захистити свою банківську комірку?

Що робити, якщо ваша комірка потрапила під гарячу руку правоохоронців?

Юрист Ario Law Firm Вадим Диннік прокоментував виданню UBR.ua можливі наслідки випадкового чи зумисного (але замаскованого під випадкове) відкриття вашої банківської комірки під час проведення оперативних дій з іншими комірками.

Видання пише, що розкриття орендованих громадянами банківських сейфів – одне з улюблених занять українських силовиків за останні кілька тижнів. Найчастіше поліція або Генпрокуратура полюють за особами, наближеними до влади, або за ліквідаторами банків, і отримують постанови судів, щоб знайти мільйон-другий в їх індивідуальних сейфах. Але не завжди.

Віднедавна, за інформацією видання, силовики почали відкривати не тільки ті депозитні комірки, в яких можуть знаходиться гроші або документи підозрюваних, а й сейфи по сусідству. І в підсумку «під гарячу руку» потрапляють ні в чому не винні люди.

«Дійсно, нерідко правоохоронці під час розтину комірок, зазначених в ухвалі слідчого судді, не гребують і розкриттям сусідніх сейфів», – підтвердив UBR.ua керуючий партнер АО Suprema Lex, адвокат Віктор Мороз.

Причому слідчі не обмежуються лише відкриттям сторонніх ящиків, часто справа доходить і до вилучення вмісту. Тому юристи рекомендують це тут же припиняти – відразу звертатися до слідчого судді з клопотанням про повернення незаконно вилученого майна.

Зазвичай для цього потрібно до трьох днів: розглянувши відповідне клопотання, при підтвердженні, що вилучений вміст банківської комірки не є предметом інтересу правоохоронців, суддя дає ухвалу про повернення добра його власнику.

На випадок несанкціонованого розкриття ящика юристи дають кілька базових порад щодо зберігання вмісту:

1. Тримати вміст не «насипом», а складеним і упакованим в герметично запечатаний пакет, розкрити який безслідно – неможливо.
  2. Якщо не хочете пакувати герметично, а використовуєте паперовий пакет – ретельно заклейте його і запечатайте. Підійде навіть сургучна печатка з вашим персональним відбитком, або просто клейкий стікер з канцтоварів з вашим підписом на ньому.
  3. Краще і простіше всього, якщо у вас будуть персональні стікери, виготовлені обмеженим тиражем на ваше замовлення і дизайну.
  4. Упаковка, в якій будуть знаходиться зберігаються в осередку документи і предмети повинна максимально унеможливлювати встановити вміст цього пакета на дотик або простим оглядом.

Якщо ваша комірка була розкрита другим ключем, що знаходяться у співробітників банку, і з неї нічого не зникло, то дізнатися про те, що вона розкривалася, можна тільки за непрямими ознаками: документи або гроші лежать не так, або не в тій черговості.

«Якщо з сейфу щось зникло, то разом зі зверненням до поліції, в першу чергу потрібно звертатися також до банківського відділення із заявою та вимогою надати доступ до відеоархіву системи спостереження. Аналіз відео може вказати, ким, коли і за яких обставин, розкривалася орендована комірка», – зазначив у розмові з UBR.ua юрист ЮФ Ario Вадим Динник.

Проблеми можуть виникнути тільки в разі, якщо людина зберігає в сейфі заборонені предмети. Вони описані в договорі кожного банку: наркотики, зброю, вибухівку та ін.

Якщо силовики виявлять щось заборонене у відкритій навмання депозитної осередку – обов’язково притягнуть до відповідальності.

«Після виявлення заборонених предметів, правоохоронці по закону зобов’язані їх вилучити. Але якщо схочуть, можуть не вилучати їх відразу, дочекатися отримання доступу (в рамках вже нового кримінального провадження) конкретно до вашої комірки, і вилучити її міст. З усіма наслідками для вас», – зазначив Динник. Цього разу справа заведуть на вас.

Постраждають всі, хто вказаний в банківському договорі, як орендар банківського сейфа. Неважливо, кого ви вирішите відправити за його вмістом – відповідати за знайдене в ящику все одно буде офіційний орендар.

«Якщо слідству вдасться довести, що реальним власником вмісту банківського сейфу є не та особа, на яку він оформлений, його можуть розкрити. Найкраще, особливо цінні речі, значні суми і документи при наявності потенційного ризику розкриття банківської комірки, в ній не зберігати », – каже Віктор Мороз.

Якщо хочете себе максимально убезпечити і зняти банківський сейф на інше (підставну) ім’я, то краще не просити про допомогу рідних або близьких.

«Якщо хочете зберегти в таємниці вміст комірки – скористайтеся допомогою людей, з якими ви не перебуваєте в публічних дружніх відносинах», – порадив Динник.

Повний текст читайте тут.

У публікації використано скрін-шот з кінофільму “Пограбування на Бейкер-стріт”.