24.10.2018

Звільнено в залі суду!

Шевченківський районний суд м. Києва задовольнив скаргу адвокатів Ario Law Firm і звільнив громадянина Республіки Молдова, опозиціонера Олександра Баліку з-під екстрадиційного арешту. Суд замінив запобіжний захід на нічний домашній арешт – із забороною залишати житлове приміщення з 20.00 вечора до 9.00 ранку наступної доби.

Зазначимо, правовий захист молдовському опозиціонеру в Україні надають адвокати Ario Law Firm: старший партнер Юліан Хорунжий, партнер Євген Грушовець, адвокат Наталія Швець, юрист Ярослав Сербін.

Нагадаємо, Олександр Баліка був затриманий у Києві 21 червня 2018 року. 6 липня 2018 року до нього було застосовано екстрадиційний арешт за запитом Республіки Молдова. До України він звернувся по політичний притулок. Необхідний пакет документів, що підтверджує політичну вмотивованість переслідування та заява на отримання статусу біженця була підписана Олександром ще 5 липня 2018 року, але через те, що опозиціонер був затриманий 6 липня на час екстрадиційної перевірки і перебував у СІЗО, ДМС отримало документи лише наприкінці липня. Самі ж дії з оформлення необхідних документів ДМС розпочало лише наприкінці вересня.

«Олександр Баліка не ухилявся від слідства у Республіці Молдова. Його особа відсутня у базі Інтерполу, що підтверджується тим, що він неодноразово перетинав кордон з Україною. Окрім того, ми надали суду документи, які підтверджують, що Баліка був кандидатом від опозиційної партії на посаду члена Парламенту Республіки Молдова. І на сьогоднішній день там існує жорстке протистояння опозиції (партії, в яку входить Баліка) і влади. Це свідчить про те, що його переслідування є політично вмотивованим», – заявив партнер Ario Law Firm Євген Грушовець.

«На політичну вмотивованість переслідування Олександра Баліки прямо вказали і п’ятеро членів Парламентської Асамблеї Ради Європи – представники Великобританії, Нідерландів, Італії та Німеччини. Їх звернення до Комітету Верховної Ради з прав людини і до Державної Міграційної Служби ми надали Суду та долучили до матеріалів провадження», – сказав старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий.

Як випливає з тексту звернення, члени ПАРЄ звертають увагу на те, що пан Баліка є одним із ключових свідків кримінальної справи проти лідерів молдовської політичної партії “Демократична партія Молдови”, яка (справа) була відкрита в Румунії в 2017 році, а потім була передана до Молдови попри те, що не має перспектив розслідування в Молдові, оскільки в даний час в Молдові найвищі державні посади, включаючи посаду Генерального прокурора, займають представники однієї і тієї ж політичної партії “Демократична партія Молдови” та їх союзників.

«Екстрадиція Олександра Баліки в Молдову призведе до кримінального переслідування проти нього особисто з політичних міркувань і може призвести до застосування проти нього катувань для отримання свідчень проти себе та лідерів політичної опозиції в країні», – йдеться у зверненні.

У свою чергу, адвокат Наталія Швець звернула увагу, що захист Олександра Баліки довів суду безпідставність тримання Баліки під захистом.

«Сторона захисту надала докази того, що Олександр не ухилявся від правосуддя у себе на Батьківщині. Більш того, матеріали наданого компетентними органами Республіки Молдова екстрадиційного запиту свідчать, що протягом більш ніж півтора роки з моменту повідомлення Баліці про обвинувачення, жодних слідчих дій у кримінальній справі, у тому числі, і з його участю, не проводилося, тобто фактично розслідування не здійснювалось, – зазначила адвокат Наталія Швець. – Він також не переховувався від правоохоронних органів будь-якої держави».

Вона також звернула увагу на те, що на батьківщині у Баліки відсутні кримінальні провадження, окрім справи, що має ознаки політичного переслідування.

Також серед аргументів сторони захисту:

• наявність міцних соціальних зв’язків в Олександра: він одружений, має на піклуванні двох дітей, а саме – неповнолітню доньку та малолітнього сина;
  • наявність у нього постійного місця проживання у м. Києві;
  • відсутність судимостей;
  • відсутність повідомлень про підозру Баліці у вчиненні інших злочинів;
  • звернення Олександра Баліки до Державної міграційної служби з заявою про надання йому статусу біженця чи особи особи, що потребує додаткового захисту;
  • відсутність у Олександра Баліки документів, які б надавали йому право на виїзд за межі України;
  • отримання довідки про звернення за захистом в Україні.

Взявши вищезазначене до уваги, суд ухвалив рішення про заміну запобіжного заходу і звільнив опозиціонера з-під варти.