14.11.2017

Команда Ario провела майстер-клас з податкової практики для студентів українських Вишів

Команда Адвокатського об`єднання «ЮФ «Ario» продовжує реалізовувати стратегію соціальної відповідальності та у рамках партнерства з UBA Student`s League долучилася до серії Workshops. Перший майстер-клас з податкової практики для студентів -правників провели Наталія Швець, юрист Ario та Ольга Решетнік, радник Ario. Студентам було запропоновано дві практичних гри «Перевірка на підприємстві» та судове засідання, де учасники Workshop поділилися на позивачів та відповідачів.

«Важливо, що студенти розуміють, що практичні навички у цій професії – не менш важливі за бездоганне знання теорії. І наша мета була – максимально наблизити учасників тренінгу до реального стану речей у податковій практиці, а саме до того, з чим ми, як практикуючі фахівці, постійно маємо справу», – розповіла Ольга Решетнік, радник Адвокатського об`єднання «ЮФ «Ario».

Отже, студентам було запропоновано взяти участь у судових дебатах. Тема – застосування Україною міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування стосовно повного або часткового звільнення від оподаткування доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України. Учасники розділилися на позивачів та відповідачів.

Позивачі представляли інтереси фізичної особи-підприємця, який звернувся до суду з позовом про скасування податкового повідомлення-рішення фіскального органу, який за результатами планової виїзної перевірки встановив порушення вимог Податкового кодексу України. Дебати виявилися дуже змістовними. Кожна сторона навела обґрунтовані аргументи, після чого студентам зачитали реальне рішення суду у цій справі.

Другу частину майстер-класу студенти були співробітниками підприємства: директором, бухгалтерами та юристами. Ведучі тренінгу перетворилися на інспекторів ДФС, які прийшли до них з перевіркою. Студентам були надані службові посвідчення, наказ та направлення для проведення перевірок. Учасники майстер-класу мали надати правову оцінку документам та прийняти рішення стосовно допуску інспекторів до перевірки.

«Учасники проявили гарні аналітичні здібності та гідно впоралися з перевіркою. У них були вагомі аргументи, аби не допускати нас – представників контролюючих органів – на підприємство, при тому, що ми створили достатньо стресову ситуацію з обмеженням у часі. Адже, практика – це не тільки бездоганні знання і можливість застосовувати їх у житті. В реальності це, як правило, робота у непростих умовах, екстремальних ситуаціях і, що не менш важливо, це робота з людським фактором», – підкреслила Наталія Швець, юрист Адвокатського об`єднання «ЮФ «Ario».

Студенти залишилися задоволеними новими знаннями та набутими навичками.

Дмитро, студент 4 курсу Національного університету біоресурсів та природокористування України: «Ми почали вивчати фінансове право. На цей тренінг прийшов, тому що важливо набути якихось практичних навичок у сфері податкового права, дізнатися, як насправді у нас все відбувається, адже в університеті викладається суха теорія».

Анастасія, студентка 3 курсу Інституту міжнародних відносин КНУ ім. т.г. Шевченка: «У мене був досвід у школі – я брала участь у різноманітних олімпіадах з права. З тих пір дуже правові та юридичні завдання. І мені здається ,що коли людина на практиці закріплює теорію, тільки тоді і відбувається та справжня юридична практика, за якою ми приходимо до університету та стаємо юристами. Адже важливо не просто знати цю чи іншу норму. Важливо знати, де і коли її можна застосувати. Податкове право – достатньо складна практика і не кожний готовий йти у цю сферу. Навіть деякі юристи не зовсім розуміють, як це працює, як нараховуються податки, як заповнювати декларації тощо. Тому для мене цікаво отримати саме цей практичний досвід, який потім обов`язково нам стане у нагоді як практикуючим юристам».

Катерина, студентка 2 курсу КНУ ім. Т.Г. Шевченка: «Фінансове право для мене – виклик. Це те, у чому я хочу розібратися, для мене це стане своєрідним досягненням».

Діана, студентка 1 курсу КПІ ім.І.Сікорського: «Цікавлюся усіма галузями права. Вже маю досвід помічника нотаріуса. Також допомагала у суді. Я ніколи не сумнівалася, що буду юристом і отже зараз обираю напрямок, у якому хочу розвиватися у майбутньому».