05.12.2016

Борг перед ліквідацією

Коментар Юліана Хорунжого виданню “Закон і Бізнес”

Юліан Хорунжий, партнер АО «ЮФ «Аріо»:

— Проект №3132-д жодним чином не знімає тих проблем, про які говорилося. Сьогодні ст.6 закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» написана на двох сторінках, у проекті — на чотирьох. Нова редакція лише ускладнює процедуру затвердження плану санації, але жодних проблем не вирішує.

Що треба зробити? По-перше, Вищий господарський суд не є тим органом, який має право видавати нормативно-правові акти. Цю норму треба прибирати. По-друге, я би чітко прописав, коли суддя може відмовити в затвердженні плану досудової санації.

Чому зараз процедура санації (хоч судова, хоч досудова) менш вигідна, ніж процедура ліквідації? У ліквідації майно може коштувати, наприклад, 100 млн грн. Під час санації зі 100 млн боржник заплатить ще 20% ПДВ. Тобто кредитор отримає 80 млн. Що вигідніше кредитору? Тому механізми, які прописані в законі «Про фінансову реструктуризацію», є вкрай важливими. У принципі, вони можуть запустити.